İçeriğe bak
⚡Daha İyi Hisset, Daha İyi Yaşa! 💖
🎉 WEB SİTEMİZ YENİLENDİ 🎊
🎄Yeni Yıl, Yeni Sen, Yeni Supra! 🎉
⚡Daha İyi Hisset, Daha İyi Yaşa! 💖
🎉 WEB SİTEMİZ YENİLENDİ 🎊
🎄Yeni Yıl, Yeni Sen, Yeni Supra! 🎉
⚡Daha İyi Hisset, Daha İyi Yaşa! 💖
🎉 WEB SİTEMİZ YENİLENDİ 🎊
🎄Yeni Yıl, Yeni Sen, Yeni Supra! 🎉
⚡Daha İyi Hisset, Daha İyi Yaşa! 💖
🎉 WEB SİTEMİZ YENİLENDİ 🎊
🎄Yeni Yıl, Yeni Sen, Yeni Supra! 🎉
⚡Daha İyi Hisset, Daha İyi Yaşa! 💖
🎉 WEB SİTEMİZ YENİLENDİ 🎊
🎄Yeni Yıl, Yeni Sen, Yeni Supra! 🎉
⚡Daha İyi Hisset, Daha İyi Yaşa! 💖
🎉 WEB SİTEMİZ YENİLENDİ 🎊
🎄Yeni Yıl, Yeni Sen, Yeni Supra! 🎉
⚡Daha İyi Hisset, Daha İyi Yaşa! 💖
🎉 WEB SİTEMİZ YENİLENDİ 🎊
🎄Yeni Yıl, Yeni Sen, Yeni Supra! 🎉
⚡Daha İyi Hisset, Daha İyi Yaşa! 💖
🎉 WEB SİTEMİZ YENİLENDİ 🎊
🎄Yeni Yıl, Yeni Sen, Yeni Supra! 🎉
⚡Daha İyi Hisset, Daha İyi Yaşa! 💖
🎉 WEB SİTEMİZ YENİLENDİ 🎊
🎄Yeni Yıl, Yeni Sen, Yeni Supra! 🎉
⚡Daha İyi Hisset, Daha İyi Yaşa! 💖
🎉 WEB SİTEMİZ YENİLENDİ 🎊
🎄Yeni Yıl, Yeni Sen, Yeni Supra! 🎉
⚡Daha İyi Hisset, Daha İyi Yaşa! 💖
🎉 WEB SİTEMİZ YENİLENDİ 🎊
🎄Yeni Yıl, Yeni Sen, Yeni Supra! 🎉
Kolajen Peptit Nedir? - Supra Protein

Kolajen Peptit Nedir?

Kolajeni muhtemelen duymayan kalmamıştır. Ne var ki iş biraz detaylı araştırmaya geldiğinde kavram karışıklıkları yaşanabiliyor. Mesela kolajen peptit nedir, çeşitleri nelerdir? Kolajen molekül ağırlığı ne olmalıdır? En iyi kolajen peptit markası hangisidir? Supra Protein gibi hidrolize kolajen peptit markası ve fiyat etiketleri neye göre belirlenir? Buna benzer sorular havada uçuşuyor.

Ama endişelenmeyin! Bu yazımızda kolajen peptip (diğer adıyla hidrolize kolajen veya kolajen hidrolizat) ile ilgili merak ettiğiniz sorulara yanıt verip konuyu olabildiğince basitleştirerek anlatacağız.

Yazı içerisinde bir de sürpriz indirim kodu paylaşacağız! Hazırsanız başlıyoruz.

Kolajen Nedir?

İşte kolajen hakkında bilmeniz gereken 6 temel bilgi:

  • Kolajen, vücudumuzda en çok bulunan doğal bir protein çeşididir. Vücudumuzdaki tüm proteinlerin üçte biri kolajenden oluşur![1] Bir başka deyişle her üç proteinimizden biri kolajendir. Onsuz bir sen, sen değilsin.
  • Kolajen her protein gibi amino asitlerden oluşur. Genelde 18 amino asit içerir.[2] 
  • Cildimiz, eklem ve kemiklerimiz dahil birçok doku ve organımızda kolajen bulunur. Bu bölgelerin sağlıklı yapısı için kolajen önemli bir proteindir.[3]
  • Vücudumuz kolajeni besinlerden aldığı amino asitlerden sentezleme yeteneğine sahiptir ama yıllar geçtikçe vücudumuzun kolajen üretimi azalmaya başlar.[4]
  • Kolajen yönünden zengin gıdalar (kelle paça, işkembe çorbası, kemik suyu vb.) tüketerek kolajen desteği yapılabilir.[5] 
  • Vücudumuza pratik olarak kolajen desteği sunmak için hayvansal kaynaklardan kolajen takviyeleri üretilir. Bu takviyeler peptit formdadır ve yüksek biyoyararlanıma sahiptir. Normal formdaki kolajen işleme tabi tutularak genelde 1.000-3.000 Dalton seviyesinde; biyoyararlanımı yüksek kolajen peptit elde edilir. Çünkü kolajen doğal formunda çok yüksek molekül ağırlığına sahiptir (300-400 bin Dalton!) vücudumuzun dışarıdan aldığı bu yüksek molekül ağırlığı formundaki kolajeni sindirmesi zordur.[6] Peptit kolajen bu açıdan önemlidir; vücudumuz rahatça sindirebilir.[7]

Kolajen Peptit Nedir?

Takviye olarak kullanılan kolajen peptit nedir? Kısaca kolajen peptit; sığır, balık, tavuk gibi hayvanların bol kolajen içeren dokularından üretilen saf protein parçacıklarıdır. Hayvanların kolajen yönünden zengin dokularındaki normal kolajenin özel işlemlerden geçirilip enzimlerle hidrolize edilmiş haline kolajen peptit adı verilir.[8]

Bu işlemde kolajen proteini, daha iyi emilim için parçalarına ayrıştırılmış olur. Elde edilen peptitlere bu nedenle protein parçacıkları denir. Kolajen takviyeleri hızlı emilim ve yüksek biyoyararlanım için peptip formda üretilir.[9]

Peptit ve kolajen aynı mı?

Kısa yanıt: Hayır, peptit ve kolajen iki farklı terimdir. Kolajen, vücuttaki en yaygın protein türüdür, peptit ise protein parçacıklarını ifade eder. Başka bir deyişle, peptit, büyük bir protein molekülünün küçük parçalara ayrılmış halidir. Diğer protein türleri de örneğin WHEY, soya proteini, bezelye proteini vb., doğal olarak peptit formunda olabilir.

Kolajen, uzun bir amino asit zincirinden meydana gelir. Bu zincir, yüzlerce amino asitten oluşabilir. Bu büyük molekül sindirim sistemimiz tarafından kolayca parçalanamaz. Bu yüzden, piyasada olan kolajen gıda takviyeleri hidrolize edilmiş peptit formda satılır. Hidrolize edilmiş kolajen peptitler, daha küçük parçalara ayrılarak sindirim sistemimiz tarafından daha kolay emilebilir hale getirilir.

Collagen peptides nedir sorusuna kısa bir cevap şu şekildedir: Collagen Peptides, Türkçe'de Kolajen Peptitleri olarak bilinir. Yani, kolajen peptit ve collagen peptides aynı şeydir; hidrolize  edilmiş olarak üretilen kolajen parçacıklarını ifade eder. Kolajen peptit içeren gıda takviyelerinde kullanılır. Aynı zamanda kozmetik sektöründe özellikle cilt üzerindeki etkileri nedeniyle yaşlanma karşıtı ürünlerde yoğun olarak kullanılır.

Kolajen ile Kolajen Peptit Arasındaki Farklar

Kolajenin, peptit kolajenden en büyük farkı bu proteinin diğerlerine kıyasla oldukça büyük bir moleküler yapıya sahip olmasıdır. Dışarıdan alınan kolajenin özellikle sindirim yolu ile parçalanması kimi zaman zor olabilir.[10] Tam bu noktada hızlı bir biçimde emilerek yüksek biyoyararlanım sunan peptit kolajen, özellikle takviye edici gıdalarda kullanılmak üzere geliştirilmiştir.  

Hidrolize Kolajen Nedir?

Hidrolize kolajen = kolajen hidrolizat = kolajen peptit üçü de eş anlamlı aynı ürünlerdir. Birçok farklı isimde kullanılması kafa karışıklığı oluştursa da aralarında fark bulunmaz. Bu kolajen türü peptit formdadır; yukarıda açıkladığımız gibi kolay sindirilebilme ve düşük molekül ağırlığı özellikleri ile ön plana çıkar.[11]

Tebrikler! Supra Protein Marine Collagen ürününde geçerli %15 indirim kodu: BALIK15

Kolajen Peptit Hangi Gıdalarda Bulunur?

Kolajen açısından vücudu destekleyebilecek pek çok besin bulunur. Bu besinler protein ağırlıklı doğal gıdalardır ve aşağıdakilerde yaygındır:

  • Yumurta: Yumurta kabuğunun zarı kolajen yönünden zengindir.[12]
  • Tavuk: Tavuk suyu çorbası (bone broth) tavuğun deri ve kıkırdakları kolajen içerir.
  • Balık çeşitleri: Kolajen yönünden zengin özellikle kılçığıyla yenilen balıklara yönelebilirsiniz.
  • Yeşil sebzeler ve meyveler: Kolajen içermeseler de içeriğindeki vitaminler kolajen sentezine yardımcıdır.[13]
  • Kelle paça, işkembe çorbaları da kolajen içeren geleneksel besinlerdir.

Daha detaylı bilgi için Collagen Hangi Besinlerde Bulunur konulu yazımızı okuyabilirsiniz. Bu besinler, vücuda kolajen desteği veren yiyecekler arasında yer alır. Ne var ki bu yiyecekleri tüketmek her zaman mümkün olmayabilir. Bu gibi durumlarda kolajen gıda takviyesi pratik ve işlevsel seçenektir.

Kolajen Peptit Faydaları Nelerdir?

Kolajen takviyelerinde peptip kolajen kullanılır bu nedenle çevrenizdekilerden duyduğunuz veya okuduğunuz etkiler kolajen peptitlerin marifetiyle gerçekleşir. Vücudumuzda en çok bulunan protein olduğu için birçok klinik araştırmada kolajen peptit faydaları bilimsel olarak gösterilmiştir.[14][15] 

Kolajen Peptit Nasıl Kullanılır? 

Yiyeceklerin içeriğinde bulunmasının yanı sıra kolajen peptip ek gıda olarak da alınabilir. Genellikle toz, tablet ve sıvı formları bulunan bu ürünlerin başlıca kullanım şekilleri ise şöyledir: 

Toz ürünler için:

Ürünün kullanım talimatını okuyun. Belirtilen ölçülerde suyu bir bardağa ekleyin. Ardından ölçek yardımı ile toz ürünü ekleyin. Karıştırdıktan sonra tüketebilirsiniz. Toz kolajeni su yerine çay, kahve, meyve suyu, smoothie gibi içeceklerle ya da çorba, salata, yoğurt gibi yiyeceklerle de kullanmak oldukça yaygındır.

Tablet ürünler için:

Ürünü bir bardak su ile her gün önerilen bir doz olacak şekilde alın. 

Sıvı ürünler için:

Günde bir shot / flakon istenilen saatte bir bardak suda karıştırıp veya içime hazır şekilde doğrudan tüketebilirsiniz.

Kolajen peptit kullanım süresi kişiden kişiye değişse de bilimsel araştırmalar 4-12 hafta kullanım üzerine yoğunlaşmıştır.[16][17]

Uyarı: Kronik hastalığı bulunanlar, düzenli ilaç kullananlar, hamile ve emziren kişilerin gıda takviyesi kullanmadan önce doktoruna danışması tavsiye edilir.

Kolajen peptit nerede bulunur?

Kolajen, vücudumuzda en bol bulunan protein türüdür. Cilt, kemik, kıkırdak, damarlar ve tendon gibi dokuların yapı taşını oluşturur. Vücudumuzda bulunmadığı doku neredeyse yoktur. Kolajen peptit, kolajenin daha küçük parçalara ayrılmış halidir. Bu sayede sindirim sistemi tarafından daha kolay emilir. Kolajen peptit en çok sığır, balık gibi kolajen takviyelerinde bulunur. Bu ürünlerde kolajen, kolay sindirim için peptit formuna getirilerek kullanılır.

Kolajen peptit ne işe yarar sorusuna verilecek yanıt basittir; saç ve tırnaklarımızda, cilt, eklemler ve bağ dokular başta olmak üzere vücutta kolajen bulunan tüm dokuların kendini yenilemesi ve güçlendirmesine yardımcı olur. Kolajenin görevi, bu dokuları güçlendirmek, esnekliğini sağlamak ve onarımına katkıda bulunmaktır; kolajen üretimlerini desteklemektir. Zamanla vücut tarafından üretilen kolajen miktarı azalır. Bu nedenle, kolajen peptit takviyesi almak, aynı zamanda vücudumuzda kolajen eksikliğini gidermeye yardımcı olabilir. Bu amaçla kolajenlerin cilt eklem desteği olarak kullanılmasını kolaylaştırmak için hayvanların kolajen yönünden zengin dokularından kolajen elde etmek yönündeki çabalar artmaya devam etmektedir. 

Supra Protein Kolajen Peptit Takviyeleri

Balık, sığır, tavuk dahil birçok farklı hayvansal kaynaktan birçok farklı tipte ve formda kolajen peptitleri için ürünlerimizi inceleyebilirsiniz. Örneğin Beef Collagen her serviste 10.000 mg sığır kaynaklı toz kolajen peptit içerirken, Multi Collagen Complex ise dört farklı hayvansal kaynaklı tablet kolajen peptit içerir.

Ürünlerimiz hakkında daha detaylı bilgi almak ve tüm sorularınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Siparişleriniz ve her türlü destek talebi için 0216 740 0162 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz. 

 Referanslar

[1]  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34807414/

[2]  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21421911/

[3] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29114654/

[4] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12437452/

[5] https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/collagen/

[6]  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25884286/

[7] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19961355/

[8] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25884286/

[9] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0268005X07001397

[10] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34461513/

[11] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31872275/

[12] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1524440/

[13] https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/collagen-food-boost#egg-whites

[14] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24401291/

[15] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23949208/

[16] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24131075/

[17] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33774639/